Μενού Κλείσιμο

2η Κινητικότητα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ “From Disability to Visibility” στην Ιταλία.

Πραγματοποιήθηκε η δεύτερη κινητικότητα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ “ From Disability to Visibility and excluded pupils due to any cause to active involvement and real inclusion concerning disability as different way of possibility”, στο Instituto Comprensivo Giosue’. Borsi, Castagneto Carducci, Toscana. Το 1ο Γυμνάσιο Διδυμοτείχου, εκπροσωπήθηκε από τις: Νταλαγιώργου Γεωργία, Τριανταφύλλου Ευαγγελία και Τσομπανούδη Αθανασία.

Τις εργασίες του προγράμματος τίμησε με την παρουσία της, η κυρία Ευτέρπη Μπιλιμπίνη, πρώην Διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Διδυμοτείχου, η οποία είχε την πρωτοβουλία και τον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος.

Την 1η ημέρα κατά την άφιξή μας, μας υποδέχτηκαν οι εταίροι-φίλοι μας και μέσα σε ένα κλίμα ενθουσιασμού ακολούθησε δείπνο, παρουσία όλων των μελών της παιδαγωγικής ομάδας της Ιταλίας.

2η ημέρα της διαμονής μας στο Castagneto Carducci Donoratico. Xωριστήκαμε σε δύο ομάδες με κατεύθυνση τις ιστορικές πόλεις της Πίζας και της Φλωρεντίας. Περιηγηθήκαμε στην ιστορική πόλη των Μεδίκων, το λίκνο της Ιταλικής Αναγέννησης και είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τους αρχιτεκτονικούς θησαυρούς ,το ιστορικό κέντρο της πόλης που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και έργα Τέχνης με φόντο τον ποταμό Άρνο.

Η ομάδα της Σερβίας με τους μαθητές του ειδικού σχολείου που συνοδεύονταν από τους γονείς και τις εκπαιδευτικούς Alexandra Kurdulic και Jelena Durdevic κατευθύνθηκαν στην Πίζα.Η περιήγησή μας συνεχίστηκε στο όμορφο φυσικό τοπίο της Τοσκάνης ανάμεσα στους αμπελώνες , τα πεύκα και τα γραφικά δρομάκια στην πόλη που φέρει το όνομα του εθνικού ποιητή της σύγχρονης Ιταλίας,Giosuè Alessandro Giuseppe Carducci.

Η 3η ημέρα της κινητικότητας, ξεκίνησε με την επίσκεψη στο Δημαρχείο της πόλης Castagneto Carducci, τη συνάντησή μας με την Δήμαρχο Katia Mottola και συνεχίστηκε με την ξενάγηση μας στα σχολεία  της περιοχής, όπου μαθητές – εκπρόσωποι όλων των βαθμίδων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απηύθυναν έναν σύντομο χαιρετισμό.

Στο σχολείο Il Parco στο Castagneto Carducci Donoratico, έλαβε χώρα η πρώτη δράση. Οι λιλιπούτειοι μαθητές μαζί με τους εκπαιδευτικούς και υπό τη στενή καθοδήγηση του Luca Dini, Μαθηματικό και Σύμβουλο Ζωής, μετείχαν στην ομαδοσυνεργατική δράση με τίτλο: Working inclusion with our bodies. Με τη γλώσσα του σώματος ως μέσο ελεύθερης έκφρασης και την καλή διάθεση, έχοντας ως επίκεντρο τον κάθε ένα μαθητή χωρίς όμως αυτό να δημιουργεί αμηχανία, επιτυγχάνεται η συμπερίληψη με έναν παιγνιώδη τρόπο.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας δόθηκε συναυλία στο υπέροχο θέατρο του Castagneto Carducci υπό τους ήχους του Μαέστρου LucaGilberti. Υπήρξε μία ξεχωριστή εμπειρία, ιδιαίτερα για τους μαθητές της συντονίστριας χώρας ,οι οποίοι απόλαυσαν την εκδήλωση!  Dalibor, Uros & Dukasin είστε καταπληκτικοί!

4η και τελευταία ημέρα της κινητικότητας. Έπειτα από μία χαλαρωτική βόλτα στην κοντινή παραλία, ακολούθησε δεύτερο καλλιτεχνικό εργαστήρι στο σχολείο Il Parco με τίτλο : “Let’s paint together”. Κύριο θέμα της δράσης είναι η διαχείριση των συναισθημάτων και η ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης διαθεματικά. Οι μαθητές του σχολείου , χωρισμένοι σε ομάδες  τεσσάρων χρωμάτων, που αντιπροσωπεύουν βασικά συναισθήματα, όπως είναι ο θυμός, η θλίψη, η χαρά και η αγάπη,δημιουργούν ζωγραφιές πάνω σε καμβάδες,συνοδεία ζωντανής μουσικής για να καταλήξουν στη σύνθεση ενός κολλάζ που απεικονίζει την αναγκαιότητα της αρμονικής συνύπαρξης αυτών των συναισθημάτων.

Ακολούθησε διάσκεψη-συζήτηση με τη συμμετοχή της Διευθύντριας Εκπαίδευσης της περιοχής, τοπικούς φορείς,  αντιπροσώπους – πρέσβεις του Εθνικού Οργανισμού Erasmus+, εκπαιδευτικούς της προσχολικής , πρωτοβάθμιας , δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μουσικοθεραπευτές, καθώς επίσης και  σύντομες εισηγήσεις από αντιπροσώπους των εταίρων κρατών της Σερβίας και της Ελλάδας. Αναπτύχθηκε διεξοδικά το θέμα της συμπερίληψης στο χώρο της εκπαίδευσης από όλους όσοι μετείχαν στη διάσκεψη και παράλληλα υπήρχε η δυνατότητα παρακολούθησης on line από τους υπόλοιπους εταίρους της Ρουμανίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Κοινή διαπίστωση όλων ήταν η αναζήτηση και εφαρμογή πρακτικών που διευκολύνουν την αποδοχή και ενσωμάτωση των μαθητών μέσα στο σχολείο ανεξαρτήτου φύλου, ηλικίας, κοινωνικού & οικονομικού υπόβαθρου, θρησκείας και κάθε είδους αναπηρίας.

Ευχαριστούμε, τη  Διευθύντρια Εκπαίδευσης της περιφέρειας Castagneto Carducci, Michela Soldi για την υποστήριξη και την αδιάλειπτη παρουσία της κατά τη διάρκεια υλοποίησης της δεύτερης κινητικότητας, την συντονίστρια της παιδαγωγικής ομάδας του Castagneto Carducci Donoratico, Giovanna Placido και τα μέλη Sylvia,Matilde, Barbara, Nadia, Samanta, Lucia και όλους τους εκπαιδευτικούς του Instituto Comprensivo Giosue’. Borsi, για τη θερμή υποδοχή που μας επιφύλαξαν, τη φιλοξενία και την άψογη διοργάνωση αυτής της συνάντησης και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την τρίτη κινητικότητα.