Μενού Κλείσιμο

2η κινητικότητα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+,”The inclusion of students with few opportunities into the European dinension”.

Με πολύ μεγάλη χαρά σήμερα, Δευτέρα 10/3/2024, υποδεχτήκαμε τους φίλους μας από Ρουμανία. 10 μαθητές και 4 καθηγητές φιλοξενούνται στο Διδυμότειχο και παίρνουν μέρος σε δράσεις συμπερίληψης.

Η πρώτη μέρα μας βρήκε στο Σουφλί, όπου οι μαθητές αφού πρώτα ενημερώθηκαν για τα στάδια παραγωγής του μεταξιού, στη συνέχεια κατασκεύασαν τα δικά τους χειροποίητα χαλιά από ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στην θεατρική παράσταση που ετοιμάζουμε.

Το απόγευμα η γλυκιά Νάντια, θεατρολόγος , μας μίλησε για το θέατρο από τη γέννησή του μέχρι τη σύγχρονη εποχή, για τα στοιχεία του θεάτρου, τη σχέση του με το δράμα και για τη θεατρική παιδεία και εκπαίδευση.

Στη συνέχεια οι μαθητές ακολουθώντας τις οδηγίες της έπαιξαν βιωματικά θεατρικά παιχνίδια, με τα οποία εξασκήθηκαν στη μη λεκτική επικοινωνία και την αξία της ενσυναίσθησης.

Οι μαθητές μας διασκέδασαν πολύ, ενώ ταυτόχρονα είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους και να αλληλεπιδράσουν.

2η και 3η μέρα κινητικότητας του προγράμματος erasmus + που φιλοξενεί το σχολείο μας:

Οι ομάδες της Ρουμανίας και της Μάλτας βρίσκονται στην πόλη μας και παίρνουν μέρος σε οργανωμένες δράσεις. Κατασκευάσαμε όλοι μαζί αντικείμενα από ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε στην παράστασή μας. Επισκεφτήκαμε το Λαογραφικό Μουσείο Διδυμοτείχου, φτιάξαμε τα βραχιολάκια της φιλίας μας και μιλήσαμε για τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης μας. Τέλος η κυρία Αλεξάνδρα Γκουλιάμα μας μίλησε για την συμπερίληψη στη χώρα μας. Όλον τον υπόλοιπο χρόνο μας τον περάσαμε κάνοντας πρόβες και στήνοντας τα σκηνικά μας.

Ήταν μια μέρα γεμάτη συνεργατικές δραστηριότητες που μας έφεραν πιο κοντά.

Την Πέμπτη 14/3/2024 στο Δημοτικό Θέατρο Διδυμοτείχου 25 μαθητές από Ελλάδα, Ρουμανία και Μάλτα παρουσίασαν τέσσερα θεατρικά έργα μικρής διάρκειας, τα οποία αποτέλεσαν μια ενιαία σπονδυλωτή παράσταση με τίτλο ” Σχολική ζωή”.

Το γενικό θέμα της παράστασης σχετιζόταν με τη συμπερίληψη όλων των μαθητών στη σχολική ζωή, χωρίς αποκλεισμούς.

Στο επίκεντρο των έργων βρισκόταν φυσικά ο σχολικός εκφοβισμός σε όλες του τις μορφές: σωματική βία, υποτιμητικά ή ειρωνικά σχόλια, αποκλεισμός από ομάδες, αδυναμία του εκπαιδευτικού συστήματος να αναγνωρίσει και να βοηθήσει τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Όλα αυτά κι ακόμη περισσότερα αναδείχτηκαν στην παράστασή μας, με στόχο να γίνει κατανοητό ότι αποτελούν φαινόμενα που δεν οδηγούν πουθενά και πρέπει να εξαλειφθούν.

Η παράσταση παίχτηκε στην αγγλική γλώσσα και οι μαθητές – ηθοποιοί, μολονότι ερασιτέχνες, έδειξαν εξαιρετικό επαγγελματισμό.

Ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες, που δημιούργησε φιλίες ζωής, ενώ παράλληλα πέρασε σημαντικά μηνύματα.

Με την παράσταση αυτή ολοκληρώθηκε η δεύτερη κινητικότητα του προγράμματος Erasmus + ” Inclusion of students with few opportunities into the European dimension”.

Την επόμενη μέρα με λύπη αποχαιρετήσαμε τους φίλους μας, οι οποίοι επέστρεψαν στις χώρες τους γεμάτοι νέες εμπειρίες.

Επόμενο βήμα: η επίσκεψη στη Ρουμανία τον Σεπτέμβριο.